fbpx

Дали Ви е потребна Progressive Web App?

Mobile consumers have been growing steadily, and it’s expected that more eCommerce sales will be on mobile than through traditional web browsing by 2021. To meet these demands, eCommerce companies need to offer intuitive and accessible interfaces that make mobile purchases quick and. That’s where progressive web apps (PWAs) come in.

Што е прогресивна веб-апликација (PWA)?

Прогресивна веб-апликација е веб-страница што изгледа како нативна мобилна апликација. PWA работи во прелистувачот, така што нема потреба да ја преземате апликацијата од Google Play Store или iOS App Store.

Прогресивните веб-апликации ги елиминираат низата ставки, од бавни мрежи до ограничување на податоците или целосен недостаток на поврзаност. Веб-страниците што ги исполнуваат сите барања на прогресивните веб-апликации ги користат најновите веб-технологии за да обезбедат сигурно и брзо корисничко искуство

Твитер е еден пример за прогресивна веб-апликација. Најавете се на вашата сметка на Твитер преку прелистувачот на паметниот телефон. Ја користите PWA што може да извршува известувања во реално време, офлајн известувања и други функции како апликација.

Друг пример за прогресивна веб-апликација е Gmail. Повторно, најавете се на вашата Gmail сметка преку прелистувачот на паметниот телефон и ќе доживеете искуство слично на апликацијата што ќе ви овозможи индивидуално да изберете е-пошта, да ги етикетирате, да ги преместувате помеѓу папките и слично. Исто така, ќе видите нови пораки да паѓаат во вашето сандаче во реално време. 

Прогресивна веб-апликација наспроти респонзивен сајт

Респонзивните веб-страници беа следниот логичен чекор кога мобилните уреди стана популарни. Им овозможи на компаниите да понудат подобро искуство за корисници на мобилна телефонија, без трошоци за развој на нативни апликации. Ова исто така значи дека респонзивните веб-страници немаат можности како офлајн поддршка, push нотификации и други одлични карактеристики што корисниците ги очекуваат на своите телефони. Овие карактеристики предизвикуваат ангажман и конверзии на клиентите, така што компаниите за електронска трговија можеби ќе сакаат да размислат за претворање на респонзивната веб-страница во целосно функционална PWA.

Прогресивна веб-апликација наспроти нативна апликација

Нативните апликации се создадени за да работат на специфичен оперативен систем како Android или iOS. Програмерите треба да користат специфични јазици како Java или Swift или React native. Откако ќе се изгради, апликацијата мора да биде доставена и разгледана од Google Play или од Apple Store за да бидат сигурни дека таа е во согласност со стандардите на секоја платформа. Сè на сè, овој процес може да трае со месеци. PWA го избегнуваат сето ова бидејќи тие се само продолжување на вашата веб-страница со понови веб. Вие не се занимавате со app stores, а технологиите се стандардни за frontend developers.

Responsive website vs native app vs Progressive Web App (PWA)

Source: Coredna.com

Основни дигитални вештини

Кои се основните дигитални вештини?

Дигиталните вештини генерално се широко дефинирани како вештини што се потребни за користење дигитални уреди, комуникациски апликации и мрежи за пристап и управување со информации, што опфаќа огромен опсег и разновидност на вештини. Постојат различни нивоа на дигитални вештини.

Основни дигитални вештини

  • Користење на уреди и информации
  • Креирање и уредување
  • Communicating.
  • Извршување трансакции
  • Да се биде безбеден и одговорен преку Интернет

Универзитети низ целиот свет ги нудат своите курсеви преку Интернет бесплатно (или барем делумно бесплатно. Овие курсеви се колективно наречени MOOCs или Massive Open Online курсеви. Категоризирани според областа, моќе да ги најдете на следните линкови:

GOOGLE AND FACEBOOK’S AUTOMATION

According to marketingland.com GoogleFacebook and Amazon are the top three digital ad platforms in the U.S. Together they capture just under 70% of all digital ad dollars spent according to eMarketer. More than two-thirds of all digital spending!

Facebook and Google have been predicted to control an estimated 59.3 percent of all digital ad spend in the U.S. Both platforms have launched a series of capabilities to bring more automation into campaign management. Fundamentally, Facebook and Google’s updates are building machine learning into campaign strategy at higher level than other companies.

Introduced in 2019, the Google Local Ads format is designed for one purpose: to drive brick-and-mortar store visitation. Google Local Ads use a combination of display, text, and video assets across Google search, Google Maps, Google Display Network, Google My Business, and YouTube to optimize across platforms with the goal of driving brick-and-mortar store visitation.

Google collects data on their more than one billion active users across three million websites and apps to identify users’ demographics, behavior, location, and intent. They then use machine learning technology to identify consumer patterns to optimize budgets toward users most likely to visit a store location.

Facebook includes a list of inventory where advertisers can purchase media, including Facebook, Instagram, and Facebook’s related mobile apps, mobile websites, Instant Articles, and videos. In June 2019, the platform slowly started to introduce Instagram Explore as an additional placement for advertisers to display creative messaging. Facebook Search Results Ads are available to all advertisers. Ads that are added to the Facebook Search Results placement will appear both in general search result pages and Marketplace search results and are designed to fit each experience natively. Furthermore, they look similar to News Feed ads, have the same transparency and controls, and share the same “Sponsored” label as other ads across Facebook.

Advertisers are strongly encouraged to bid on automatic placements to achieve more efficient campaigns by selecting all available inventory. In 2019, 68 percent of competitor agencies have started adopting automatic placements or using at least four placements. Facebook’s bidding system leverages machine learning to help automate where ads are seen to maximize results. 

Platforms become more accessible for small businesses by automating day-to-day responsibilities that signals a trend for smarter campaigns by automating all digital campaigns within Google and Facebook, with more data signals to optimize what would be difficult to do manually .

#Google Local Ads #Facebook #Instagram #Instant Articles #Google #GoogleSearch #GoogleMaps #GoogleDisplayNetwork #GoogleMyBusiness #YouTube

Дигитални трендови во HR

Дигиталниот HR процес ја користи технологијата со цел да се добие поефикасна и подобрена вредност на човечките ресурси.
Дигитализирањето на човечките ресурси HR е оптимизација на процесите во кој социјалните, мобилните, аналитичките и клауд технологиите (SMAC) се користат за да ги направат човечките ресурси поефикасни, со поголем импакт и поврзани.
Примената на новите технологии не е единственото што го дигитализира процесот на човечки ресурси. Дигиталниот процес на HR исто така треба да ги усогласи културата, талентот, структурата и процесите, за да ја балансираат ефикасноста и иновативноста, како и да одржуваат мерливо влијание за поголема организација.
Според Дејв Улрих, дигиталното патување со хумани ресурси на која било компанија вклучува четири фази:

1. Ефикасност на човечки ресурси. Во оваа фаза, компаниите инвестираат и градат технолошки платформи кои ефикасно управуваат со процесите на хумани ресурси; често преку постојните даватели на технологија за HR.
2. Ефективност на човечки ресурси. Во оваа фаза, технологијата се користи за надградба на вештините кај вработените (обуки), управување со перформансите, комуникацијата и работата
3. Информации. Во оваа фаза, информациите се споделуваат за влијанието врз деловните активности. Податоците се достапни, внатрешните податоци се комбинираат со надворешни податоци, а аналитиката на луѓе се користи за да создаде увид во деловните активности.
4. Врска / искуство. Во последната фаза, дигиталниот HR се користи за да се создаде врска помеѓу луѓето. Социјалните мрежи се користат, се создаваат искуства меѓу луѓето и технологијата овозможува зголемено чувство на припадност.

Како дигитализацијата на HR ги трансформира човечките ресурси

Исто како што дигиталната технологија го промени нашиот секојдневен живот, таа сега го трансформира делот на човечки ресурси. Меѓу другото овозможува :

Користење податоци и аналитика
Полека, но сигурно, HR почнува да ја разбира вредноста на аналитиката на податоците што може да ја додаде во бизнисот. Со дигиталните алатки се мери секој циклус на вработувањето: Претселектирање, учење и развој (L&D), ангажирање на вработените ...

Подобрено искуството на вработените
За вработените во 21 век, линијата помеѓу нивниот професионален и личен живот е недефинирана. Да, вработувачите ќе ги проверат нивните профили на социјалните медиуми за време на работното време, но вработените подеднакво ќе ги проверат и нивните емаил пораки од работа во текот на викендот.
Како такви, тие очекуваат да бидат третирани како клиенти и сакаат нивниот работодавец да им обезбеди слично корисничко искуство кога станува збор за дигиталното работно опкружување.

Конкурентнoст во војната за таленти
Генерацијата Милениуми и генерацијата З - со други зборови, (идната) работна сила - постојано се поврзани со социјалните медиуми и нивните телефони. Компаниите кои ги користат дигитални технологии за човечки ресурси за најразлични цели, сметаат дека сорсингот, предселекцијата и постојаното надоградување и учење се значајна конкурентска предност во процесот на вработување на оваа генерација на работници.

Извор  https://www.digitalhrtech.com/digital-hr-trends/

Дали A/VR технологијата ќе го смени конвенционалното купување ?

Виртуелна реалност (VR) е употреба на компјутерска технологија за создавање симулирана околина. За разлика од традиционалните кориснички интерфејси, VR на корисникот му овозможува искуство. Во виртуелната реалност (VR), перцепцијата на корисниците за реалноста е целосно базирана на виртуелни информации. Во Зголемената виртуелна реалност, A/VR, на корисникот му се дадени дополнителни компјутерски генерирани информации што ја подобруваат неговата перцепција за реалноста.
Зголемената реалност го меша она што го гледа корисникот во неговото вистинско опкружување со дигитална содржина генерирана од компјутерски софтвер. Дополнителните софтверско-генерирани слики со виртуелната сцена го подобруваат начинот на кој реално изгледа околината.

Потрошувачите денес имаат се поголеми барањи во врска со процесот на купување. Тие сакаат да добијат информации за производите што сакаат да ги купат без претходното да потрошат многу време или да вложат напор. A / VR технологијата е решение што ги исполнува се поголемите очекувања на купувачите. A / VR е технологијата која нуди решенија за поедноставување на животот на луѓето, и мнозинството ја прифаќа таа можност. Nielsen Case Study „EXPLORING IMMERSIVE TECHNOLOGIES“ за разбирање на ангажманот на гледачот во нови околини, го потврдува тоа. Оваа студија покажа дека околините со виртуелна реалност значително предизвикуваат поголем ангажман од ТВ или од 360 степени видео околина. Откриено е дека содржината во виртуелната реалност предизвикува 27% поголем емотивен ангажман од ТВ-искуството.

Технологијата A / VR им дозволува на купувачите сценарија „да се проба пред да се купи“, како и попаметно донесување одлуки за потрошувачите, особено при купување нови или непознати производи. Значи, како што глобалните потрошувачи ја наведоа A/VR како врвна технологија што се подготвени да ја користат за проценка на производите, така компаниите добија алатки за да им пристапат на потрошувачите, тамо каде се. Технологијата A / VR отвора врати за компаниите да комуницираат, ангажираат и споделуваат информации со потрошувачите Вештачката интелигенција и машинското учење се очекува да предизвикаат поинтелигентни толкувања на податоците, дозволувајќи им на компаниите да ги персонализираат, предвидуваат и препорачуваат производите и понудите засновани врз навиките на купувачите. Истите податоци и технологија, исто така, ќе им дадат на компаниите насока за тоа како нивните маркетинг инвестиции се припишуваат на резултатите од продажбата, помагајќи им да ги оптимизираат и индивидуализираат идните кампањи.

Имајќи го предвид сето ова, не е тешко да се замисли како A / VR технологијата ќе има големо влијание и ќе го смени конвенционалното искуство во шопингот во следните години

Бесплатен вебсајт билдер на Маилчимп

Mailchimp, познати како платформа за е-маил маркетинг за мали компании ги прошири своите услуги и во друга маркетинг област. Тие ја претставија новата платформа за градење веб-страници.

И досега компанијата хостираше лендинг страници до кои посетителите доаѓаат со линк од емаил маркетинг кампања. Новиот веб-сајт билдер лансиран во бета верзија, нуди едноставни шаблони што корисниците можат да ги користат за да креираат веб страници и без познавање на кодирање. За да се лансира сајтот потребно е само да се регистрира име на домен (може да се користи и постоечки домен, или може да користи генеричко име, пр. bussinessname.mailchimpsites.com) да се креира сајтот и истиот ќе се хостира на нивната веб-страница бесплатно.

Отсега корисниците можат да стигнат до клиентите и да ги реализираат своите маркетинг кампањи од иста платформа.  Новиот веб-сајт билдер  се интегрира со е-маил форми, лендинг страници, формулари за регистрација, објави на социјалните мрежи и реклами.

PSD2 - Строга регулатива за автентикација на клиент

“Силната” автентикација на клиентите (СЦА) е ново законско барање од Европската унија. Станува во сила во септември, како дел од Ревидираната Директива за платежни услуги. PSD2 има за цел да се бори против измамите и да ги направи интернет трансакции посигурни. Ако не сте од ЕУ, и не работите во или со ЕУ, СЦА нема да влијае на вас.

Строга регулатива за автентикација на клиент 

Секој пат кога плаќате за нешто преку Интернет, го потврдувате вашиот идентитет во процес познат како „автентикација“. Автентикацијата ги штити вашите пари на Интернет. Постојат три начини (или фактори за автентикација) за да го докажете вашиот идентитет:
Знаење: тајна што само ја знаете (ПИН, лозинка..);
Сопственост: физички предмет во ваша сопственост (лична карта, кредитна картичка, мобилен телефон);
Влијание: физичка карактеристика која е единствена за вас (отпечаток, потпис, лична карта или глас.)
СЦА за секое Интернет плаќање да бара дополнителен чекор за да го потврди идентитетот на клиентот кога плаќа со кредитни картички или банкарски трансфери преку Интернет.

Така, наместо еднократна форма на автентикација, од купувачите ќе биде побарано да обезбедат два фактори за автентикација од горенаведената листа. Точниот метод (на пример, внесување на еднократен код) ќе го избере банката на сопственикот на картичката.

Што е PSD2?

Ревидираната Директива 2 за услуги за плаќање (PSD2) има за цел подобро да се усогласи регулативата за плаќање со моменталната состојба на пазарот и технологијата. Воведува безбедносни барања за иницирање и обработка на електронски плаќања, како и за заштита на финансиските податоци на потрошувачите. Исто така, ги препознава и регулира провајдерите на трети страни (TPP) на кои им е дозволено пристап до агрегатни сметки и иницирање услуги за плаќање. Накратко, PSD2 има за цел да го олесни пристапот на потрошувачите до нивните банкарски податоци и возењето иновации преку охрабрување на банките да разменуваат безбедно податоци за клиентите со трети страни.

Најефективна техника на дигиталниот маркетинг

Според SmartInsights.com, најефективната дигитална техника, заснована врз одговорите на вработените во маркетинг индустријата на глобално ниво, во почетокот на 2018 година била Контент маркетинг. Запрашани да ја идентификуваат единечната активност за која сметаат дека ќе направи најголемо комерцијално влијание врз сопствените или деловните активности на нивните клиенти, 20 проценти укажале на Контент маркетингот. А потоа следуваат: Вештачката интелигенција и машинското учење, Бид дата и Маркетингот на социјални медиуми.

Производи во тренд за продажба на Интернет

5 производи со висок профит за продажба на Интернет

Според Google Trends, од продажбата преку Интернет за 2018 година на светско ниво, најпрофитабилните и најдобрите производи за заработка преку продажба на Интернет, за 2019 година се: 
1. Безжични полначи за телефони
Можете да ги продадете овие полначи преку вашата продавница, бидејќи трендот за нивно користење нема да се намали во скоро време.
 2. Околувратници за кучиња
Луѓето сакаат да трошат дополнителни пари за своите сакани миленичиња. Можете лесно да продавате околувратници од кучиња, облека, играчки и многу повеќе, на љубителите на кучиња.
3. Часовници
Машки часовници, женски часовници, модни часовници за двата пола или фитнес часовници, сите тие според Google Trends имале висока побарувачка. 
4. Обликувачи за тело
Обликувачите за тело помагаат да изгледате послабо. За нив имаат голем интерес кај младите и старите, мажите и жените.  
5. Детски играчки
Иако се чини дека овој тренд нема пораст во моментов, ако имате нешто вредно за децата, што тие би го сакале, тоа навистина би можело да биде голем успех.
#digitaltrends #ecommerce #trendingnow #onlineshopping #googletrends

mk_MKMK