fbpx

IoT во образованието

Еден влијателен начин на дигиталните трендови во образованието го реформулира начинот на кој учениците се учи преку усвојување на Интернет на нештата (IoT).

Мобилната технологија, вклучувајќи паметни телефони, таблети и други поврзани уреди, обезбедува многу придобивки, вклучително и подобрување на резултатите од учењето.

Уредите поврзани на клауд можат да им помогнат на професорите да посветат внимание на студентите им треба поголема помош и да го прават наставниот процес попродуктивен.

Поврзаноста им овозможува на студентите да направат распоред и да вршат истражувања во од, што може да го подобри времето за завршување на задачите, а учебниците во дигитален формат ги намалуваат импликациите врз трошоците и складирањето.

Стотици алатки за дигитално образование се создадени со цел да се даде автономија на ученикот, да се подобри администрацијата на академските процеси, да се поттикне соработка и да се олесни комуникацијата помеѓу наставниците и учениците.

Тука се претставени некои од нив

  1. https://new.edmodo.com/
  2. https://www.socrative.com/
  3. https://www.dmklee.com/projeqt
  4. https://www.thinglink.com/
  5. https://www.ck12.org/student/

1.Edmodo е едукативна алатка што ги поврзува наставниците и учениците и е асимилирана во социјална мрежа. Со оваа алатка, наставниците можат да создадат групи за соработка преку Интернет, да администрираат и да обезбедат едукативни материјали, да ги мерат перформансите на учениците и да комуницираат со родителите, меѓу другите функции.

2. Socrative е систем што им овозможува на наставниците да создадат вежби или едукативни игри што учениците ќе можат да ги решат со помош на мобилни уреди, без разлика дали се паметни телефони, лаптопи или таблети. Наставниците можат да ги видат резултатите од активностите и, во зависност од нив, да ги модифицираат следните лекции со цел да ги направат повеќе персонализирани.

3. Projeqt е алатка која овозможува да се креираат мултимедијални презентации, со динамични слајдови во кои може да се вметнат интерактивни мапи, линкови, онлајн квизови, временски распоред на Twitter и видеа, меѓу другите опции. За време на час, наставниците можат да споделат со студентите академски презентации кои се визуелно прилагодени на различни уреди.

4. Thinglink им овозможува на наставниците да создаваат интерактивни слики со музика, звуци, текстови и фотографии. Овие може да се споделат на други веб-страници или на социјалните мрежи, како што се Твитер и Фејсбук. Thinglink нуди можност наставниците да создадат методологии за учење кои ја побудуваат љубопитноста на учениците преку интерактивна содржина што може да ги прошири нивните знаења.

5. cK-12 е веб-страница која има за цел да ги намали трошоците за купување академски книги во САД и во светот. За да ја постигне својата цел, оваа платформа има интерфејс со open source кој овозможува создавање и дистрибуција на едукативен материјал преку Интернет, кој може да се модифицира и да содржи видео, аудио и интерактивни вежби.

mk_MKMK