fbpx

IoT во образованието

Еден влијателен начин на дигиталните трендови во образованието го реформулира начинот на кој учениците се учи преку усвојување на Интернет на нештата (IoT).

Мобилната технологија, вклучувајќи паметни телефони, таблети и други поврзани уреди, обезбедува многу придобивки, вклучително и подобрување на резултатите од учењето.

Уредите поврзани на клауд можат да им помогнат на професорите да посветат внимание на студентите им треба поголема помош и да го прават наставниот процес попродуктивен.

Поврзаноста им овозможува на студентите да направат распоред и да вршат истражувања во од, што може да го подобри времето за завршување на задачите, а учебниците во дигитален формат ги намалуваат импликациите врз трошоците и складирањето.

Стотици алатки за дигитално образование се создадени со цел да се даде автономија на ученикот, да се подобри администрацијата на академските процеси, да се поттикне соработка и да се олесни комуникацијата помеѓу наставниците и учениците.

Тука се претставени некои од нив

  1. https://new.edmodo.com/
  2. https://www.socrative.com/
  3. https://www.dmklee.com/projeqt
  4. https://www.thinglink.com/
  5. https://www.ck12.org/student/

1.Edmodo е едукативна алатка што ги поврзува наставниците и учениците и е асимилирана во социјална мрежа. Со оваа алатка, наставниците можат да создадат групи за соработка преку Интернет, да администрираат и да обезбедат едукативни материјали, да ги мерат перформансите на учениците и да комуницираат со родителите, меѓу другите функции.

2. Socrative е систем што им овозможува на наставниците да создадат вежби или едукативни игри што учениците ќе можат да ги решат со помош на мобилни уреди, без разлика дали се паметни телефони, лаптопи или таблети. Наставниците можат да ги видат резултатите од активностите и, во зависност од нив, да ги модифицираат следните лекции со цел да ги направат повеќе персонализирани.

3. Projeqt е алатка која овозможува да се креираат мултимедијални презентации, со динамични слајдови во кои може да се вметнат интерактивни мапи, линкови, онлајн квизови, временски распоред на Twitter и видеа, меѓу другите опции. За време на час, наставниците можат да споделат со студентите академски презентации кои се визуелно прилагодени на различни уреди.

4. Thinglink им овозможува на наставниците да создаваат интерактивни слики со музика, звуци, текстови и фотографии. Овие може да се споделат на други веб-страници или на социјалните мрежи, како што се Твитер и Фејсбук. Thinglink нуди можност наставниците да создадат методологии за учење кои ја побудуваат љубопитноста на учениците преку интерактивна содржина што може да ги прошири нивните знаења.

5. cK-12 е веб-страница која има за цел да ги намали трошоците за купување академски книги во САД и во светот. За да ја постигне својата цел, оваа платформа има интерфејс со open source кој овозможува создавање и дистрибуција на едукативен материјал преку Интернет, кој може да се модифицира и да содржи видео, аудио и интерактивни вежби.

Студија на Фејсбук покажува како социјалните медиуми можат да влијаат врз нашето однесување на одмор

Научниците на „Фејсбук“ сакајќи да дознаат повеќе за тоа што може да откријат сликите направени на одморите/патувањата за однесувањето на туристите и за најпопуларните локации во светот , искористиле околу 58.000 фотографии со гео-ознака за да помогнат во тоа, користејки вештачка интелегенција.

Концептот е интересен. Туристичките дестинации честопати стануваат популарни затоа што се споделуваат во форма на слики преку Интернет. Тоа, пак влијае на тоа каде патуваат луѓето (во време кога е можно такво нешто), па дури и на видовите фотографии што ги прават кога ќе се таму. За да се истражи овој феномен, истражувачите на Фејсбук користеле алгоритми на вештачка интелигенција за да анализираат масивна архива на слики на Flickr, направени меѓу 2004 и 2019 година, за да откриат некои од овие детални и уникатни сознанија.

Во студијата, научниците на „Фејсбук“ разгледувале збирни туристички движења низ туристичките места за да ја откријат популарноста на секоја од нив, колку често се фотографира и како и други факторите што можат да влијаат на тоа, како визните регулативи и слично . Користејќи ги алгоритмите за визуелно групирање, тие ги утврдиле најпопуларните фотографирани локации. За овој труд, тие се фокусираа на Куско, Перу. Сепак, истата техника може да се користи за кое било историско место.

Прочитај оригинален текст

Дали Ви е потребна Progressive Web App?

Mobile consumers have been growing steadily, and it’s expected that more eCommerce sales will be on mobile than through traditional web browsing by 2021. To meet these demands, eCommerce companies need to offer intuitive and accessible interfaces that make mobile purchases quick and. That’s where progressive web apps (PWAs) come in.

Што е прогресивна веб-апликација (PWA)?

Прогресивна веб-апликација е веб-страница што изгледа како нативна мобилна апликација. PWA работи во прелистувачот, така што нема потреба да ја преземате апликацијата од Google Play Store или iOS App Store.

Прогресивните веб-апликации ги елиминираат низата ставки, од бавни мрежи до ограничување на податоците или целосен недостаток на поврзаност. Веб-страниците што ги исполнуваат сите барања на прогресивните веб-апликации ги користат најновите веб-технологии за да обезбедат сигурно и брзо корисничко искуство

Твитер е еден пример за прогресивна веб-апликација. Најавете се на вашата сметка на Твитер преку прелистувачот на паметниот телефон. Ја користите PWA што може да извршува известувања во реално време, офлајн известувања и други функции како апликација.

Друг пример за прогресивна веб-апликација е Gmail. Повторно, најавете се на вашата Gmail сметка преку прелистувачот на паметниот телефон и ќе доживеете искуство слично на апликацијата што ќе ви овозможи индивидуално да изберете е-пошта, да ги етикетирате, да ги преместувате помеѓу папките и слично. Исто така, ќе видите нови пораки да паѓаат во вашето сандаче во реално време. 

Прогресивна веб-апликација наспроти респонзивен сајт

Респонзивните веб-страници беа следниот логичен чекор кога мобилните уреди стана популарни. Им овозможи на компаниите да понудат подобро искуство за корисници на мобилна телефонија, без трошоци за развој на нативни апликации. Ова исто така значи дека респонзивните веб-страници немаат можности како офлајн поддршка, push нотификации и други одлични карактеристики што корисниците ги очекуваат на своите телефони. Овие карактеристики предизвикуваат ангажман и конверзии на клиентите, така што компаниите за електронска трговија можеби ќе сакаат да размислат за претворање на респонзивната веб-страница во целосно функционална PWA.

Прогресивна веб-апликација наспроти нативна апликација

Нативните апликации се создадени за да работат на специфичен оперативен систем како Android или iOS. Програмерите треба да користат специфични јазици како Java или Swift или React native. Откако ќе се изгради, апликацијата мора да биде доставена и разгледана од Google Play или од Apple Store за да бидат сигурни дека таа е во согласност со стандардите на секоја платформа. Сè на сè, овој процес може да трае со месеци. PWA го избегнуваат сето ова бидејќи тие се само продолжување на вашата веб-страница со понови веб. Вие не се занимавате со app stores, а технологиите се стандардни за frontend developers.

Responsive website vs native app vs Progressive Web App (PWA)

Source: Coredna.com

Основни дигитални вештини

Кои се основните дигитални вештини?

Дигиталните вештини генерално се широко дефинирани како вештини што се потребни за користење дигитални уреди, комуникациски апликации и мрежи за пристап и управување со информации, што опфаќа огромен опсег и разновидност на вештини. Постојат различни нивоа на дигитални вештини.

Основни дигитални вештини

  • Користење на уреди и информации
  • Креирање и уредување
  • Communicating.
  • Извршување трансакции
  • Да се биде безбеден и одговорен преку Интернет

Универзитети низ целиот свет ги нудат своите курсеви преку Интернет бесплатно (или барем делумно бесплатно. Овие курсеви се колективно наречени MOOCs или Massive Open Online курсеви. Категоризирани според областа, моќе да ги најдете на следните линкови:

mk_MKMK