fbpx

PSD2 - Строга регулатива за автентикација на клиент

“Силната” автентикација на клиентите (СЦА) е ново законско барање од Европската унија. Станува во сила во септември, како дел од Ревидираната Директива за платежни услуги. PSD2 има за цел да се бори против измамите и да ги направи интернет трансакции посигурни. Ако не сте од ЕУ, и не работите во или со ЕУ, СЦА нема да влијае на вас.

Строга регулатива за автентикација на клиент 

Секој пат кога плаќате за нешто преку Интернет, го потврдувате вашиот идентитет во процес познат како „автентикација“. Автентикацијата ги штити вашите пари на Интернет. Постојат три начини (или фактори за автентикација) за да го докажете вашиот идентитет:
Знаење: тајна што само ја знаете (ПИН, лозинка..);
Сопственост: физички предмет во ваша сопственост (лична карта, кредитна картичка, мобилен телефон);
Влијание: физичка карактеристика која е единствена за вас (отпечаток, потпис, лична карта или глас.)
СЦА за секое Интернет плаќање да бара дополнителен чекор за да го потврди идентитетот на клиентот кога плаќа со кредитни картички или банкарски трансфери преку Интернет.

Така, наместо еднократна форма на автентикација, од купувачите ќе биде побарано да обезбедат два фактори за автентикација од горенаведената листа. Точниот метод (на пример, внесување на еднократен код) ќе го избере банката на сопственикот на картичката.

Што е PSD2?

Ревидираната Директива 2 за услуги за плаќање (PSD2) има за цел подобро да се усогласи регулативата за плаќање со моменталната состојба на пазарот и технологијата. Воведува безбедносни барања за иницирање и обработка на електронски плаќања, како и за заштита на финансиските податоци на потрошувачите. Исто така, ги препознава и регулира провајдерите на трети страни (TPP) на кои им е дозволено пристап до агрегатни сметки и иницирање услуги за плаќање. Накратко, PSD2 има за цел да го олесни пристапот на потрошувачите до нивните банкарски податоци и возењето иновации преку охрабрување на банките да разменуваат безбедно податоци за клиентите со трети страни.

Најефективна техника на дигиталниот маркетинг

Според SmartInsights.com, најефективната дигитална техника, заснована врз одговорите на вработените во маркетинг индустријата на глобално ниво, во почетокот на 2018 година била Контент маркетинг. Запрашани да ја идентификуваат единечната активност за која сметаат дека ќе направи најголемо комерцијално влијание врз сопствените или деловните активности на нивните клиенти, 20 проценти укажале на Контент маркетингот. А потоа следуваат: Вештачката интелигенција и машинското учење, Бид дата и Маркетингот на социјални медиуми.

Производи во тренд за продажба на Интернет

5 производи со висок профит за продажба на Интернет

Според Google Trends, од продажбата преку Интернет за 2018 година на светско ниво, најпрофитабилните и најдобрите производи за заработка преку продажба на Интернет, за 2019 година се: 
1. Безжични полначи за телефони
Можете да ги продадете овие полначи преку вашата продавница, бидејќи трендот за нивно користење нема да се намали во скоро време.
 2. Околувратници за кучиња
Луѓето сакаат да трошат дополнителни пари за своите сакани миленичиња. Можете лесно да продавате околувратници од кучиња, облека, играчки и многу повеќе, на љубителите на кучиња.
3. Часовници
Машки часовници, женски часовници, модни часовници за двата пола или фитнес часовници, сите тие според Google Trends имале висока побарувачка. 
4. Обликувачи за тело
Обликувачите за тело помагаат да изгледате послабо. За нив имаат голем интерес кај младите и старите, мажите и жените.  
5. Детски играчки
Иако се чини дека овој тренд нема пораст во моментов, ако имате нешто вредно за децата, што тие би го сакале, тоа навистина би можело да биде голем успех.
#digitaltrends #ecommerce #trendingnow #onlineshopping #googletrends

Панел дискусија: 
Перспективи на развојот на дигиталниот пазар во Македонија

Објавено од Marketing365

ИАБ Македонија, асоцијацијата која ги обединува интернет порталите, агенциите и огласувачите од земјава, во четврток (05.09.2019), со почеток од 18:30 часот во хотел DoubleTree By Hilton организира отворена панел дискусија на тема “Перспективи на развојот на дигиталниот пазар во Македонија“.

Целта е да се дискутираат актуелните теми и предизвици поврзани со понатамошниот развој на македонскиот дигитален пазар, зголемување на интернет огласувањето, развојот на нови интерактивни формати на огласување, саморегулацијата на интернет медиумите, регистарот на онлајн портали што го прифаќаат Етичкиот Кодекс на ИАБ и останатите аспекти во релацијата огласувачи-медиуми-институции.

Повеќе

mk_MKMK